Dişeti kanaması nedir, dişeti kanaması neden kaynaklanır?

DİŞETİ KANAMASI NEDİR?

Dişeti kanaması yemek yerken veya diş fırçalandığında dişetlerinde görülen kanamadır.

DİŞETİ KANAMASININ NEDENLERİ NELERDİR?

Dişeti kanamasının iki temel nedeni olabilir. En yaygın nedeni periodontal hastalıklarıdır. Daha nadir olarak bazı sistemik hastalıkların ağız içi bulgusu olarak ortaya çıkabilir.

SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRA DİŞETLERİM KANAMAYA BAŞLADI, BU NORMAL Mİ?

Sigara kullanan bireylerde dişeti kanaması daha az görülür. Bunun nedeni sigaranın ağız sağlığına iyi gelmesi değildir. Sadece damarları büzüp savunma sistemini zayıflattığı için dişetindeki iltihabı maskelemesidir. İltihabın maskelenmesi periodontal hastalığın ilerlemesini ne yavaşlatır ne de verdiği zararları azaltır. Sadece verdiği klinik belirtileri saklar ve bireyin haberi olmadan hastalığın ilerlemesine yol açar. Dişeti hastalığı zaten olan bireylerde normalde kanayarak bulgu verecek hastalık, sigara kullanımı nedeniyle belirti verememektedir. Birey sigarayı bırakırsa bu maskeleme etkisi ortadan kalkacaktır ve dişetleri kanamaya başlayacaktır. Sıklıkla hatalı bir şekilde sigarayı bırakmanın olumsuz etkisi olarak algılanır.

DİŞETİ KANAMASI HASTALIK MIDIR?

Dişeti kanaması bir hastalık belirtisidir. Dişetlerinde periodontal hastalık nedeni ile ortaya çıkan kanama tedavi edilmediğinde öncelikle diş kayıplarına dolayısı ile çiğneme, konuşma gibi işlevlerde eksikliğe neden olabilir. Kanamanın varlığı dişeti hastalığının tek bulgusu değildir, dişeti hastalığının diğer bulgularının da değerlendirilmesi gerekir.

DİŞETİ KANAMASI AĞIZ KOKUSU YAPAR MI?

Evet, dişlerin aralarında biriken pıhtılar kokuşarak ağız kokusuna neden olurlar. Kan aynı zamanda birçok mikrop birikintileri için besin değeri taşır ve çoğalmalarını kolaylaştırır.

DİŞETLERİNİ FIRÇALARKEN KANAMASI NORMAL MİDİR?

Hayır. Sağlıklı dişeti ağız bakımı işlemleri sırasında kanamaz.

ŞEKER HASTALARINDA DİŞETİ KANAMASI NORMAL MİDİR?

Hayır değildir. Kan şekeri kontrol altında olmayan diyabetiklerde dişeti hastalıklarının daha yıkıcı olduğu doğrudur ancak diyabet tek başına dişeti kanaması nedeni değildir.

İMPLANTLARIN ETRAFINDAKİ DİŞETİ KANAMASI NORMAL MİDİR?

Hayır. Tıpkı doğal dişlerin etrafındaki dişetleri gibi implantların etrafındaki dokuların da kanamaması gerekir.

ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN DİŞETİ KANAMASI NORMAL MİDİR?

Hayır, çocuklarda görülen dişeti kanaması normal değildir. Ancak çocuklarda daha sık ağız içi yaralanmaları görüldüğü de bir gerçektir. Tekrarlayan kanamalarda mutlaka diş hekiminize danışınız.

DİŞETİ KANAMASI İLE HASTALIKLI KAN ATILMIŞ OLUR MU?

Hayır, bu bir hatalı bilgidir ve doğru değildir.

DİŞETİ NEDEN KANAR?

Dişeti kanamasının ilk ve en önemli nedeni ağız bakımının iyi olmamasıdır. Bu iki şekilde olabilir. Biri bireyin dişlerini dişeti sağlığını koruyacak kadar iyi fırçalamamasıdır, diğeri ise fırçalamanın hoyratça ve bilinçsizce yapılmasıdır.

Dişetlerinin kanamasının diğer nedeni ise bir sistemik hastalığın ağız içi belirtisi olarak ortaya çıkmasıdır. Gerçek nedenin tespit edilmesi ise diş hekimi muayenesi ile mümkündür.

DİŞETİ KANAMASI TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Dişeti kanaması periodontal hastalıktan kaynaklanıyorsa tedavi edilir.  Ancak hekimin uyarılarına rağmen gereken ağız bakımı seviyesine erişemeyen hastalarda tamamen tedavi mümkün değildir. Bu hastalarda kanama azalabilir ancak tamamen ortadan kalkmayabilir.  Bu açıdan hekim önerilerine uygun ağız bakımı tedavinin olmaz ise olmaz parçasıdır.

DİŞETİ KANAMASININ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tedavinin ilk aşaması ağız ve dişeti sağlığının kazandırılmasıdır. Bu amaçla profesyonel ağız temizliği yapılır ve hastaya ağız bakımı eğitimi verilir.  Dişeti kanaması olan hastaların büyük çoğunluğunda tedaviden sonra hızlı bir şekilde kanamalar ortadan kalkar. Tedaviden hastanın elde ettiği faydalınım ve hastanın ağız bakımı tedaviden 4 hafta sonra yeniden değerlendirilir ve gereken klinik ölçümler yapılır.  Bazı hastalarda daha ileri tedavilerin uygulanmasına karar verilebilir.

DİŞETİ KANAMASININ TEDAVİSİNİ ETKİLEYEBİLECEK FAKTÖRLER NELERDİR?

Ağız bakımının yetersiz olması, bireyin sigara kullanıyor olması tedaviden elde edilecek faydanın azalmasına neden olur. Sistemik bir hastalığın ağız içi belirtisi olarak görülen kanamalarda ise bu sistemik unsurun araştırılması gerekir.

DİŞETİ KANAMASININ TEK NEDENİ PERİODONTAL HASTALIK MIDIR?

Hayır, kanamanın nedeninin belirlenmesinde ayrıntılı diş hekimi muayenesi gereklidir.

TEDAVİ EDİLEN DİŞETİ KANAMASI TEKRARLAYABİLİR Mİ?

Evet, kanamaya neden olan koşullar değiştirilmemişse dişetinin tekrar kanaması kaçınılmazdır.  Ancak ağız bakımının iyi yapıldığı ve bireye özgü koşullara göre uyarlandığı, kişiselleştirilmiş ağız bakımı uygulamasına geçilen bireylerde sorunun tekrarlaması beklenmez.

DİŞETİ KANAMASI OLMAMASI İÇİN YUMUŞAK FIRÇA İLE Mİ FIRÇALAMALI?

Hayır, kullanılacak fırçanın özelliklerinin diş hekimi muayenesi ile belirlenmesi gerekir. Fırçanın sertliği kadar fırçalama tekniği sağlıklı dişetlerinde görülen kanamalarda etkilidir.

DİŞETİ KANAMASI GIDALARLA İLİŞKİLİ Mİ?

Hayır, beslenmenin yetersiz olduğu çağlarda C vitamini eksikliğine bağlı görülen hastalıkta dişeti kanaması görülebilmektedir, ancak ülkemizde bu kadar kötü seviyede beslenen kimse kalmamıştır.

DİŞETİ ÇEKİLMESİ İLAÇLARLA TEDAVİ EDİLİR Mİ?

Hayır, dişeti kanamasının tek başına ilaç ile tedavisi olmaz. Zaman zaman tedavi kapsamında ilaç olarak nitelendirilebilecek kimyasallardan faydalanılabilir.  Ancak özellikle antibiyotik kullanımı tek başına tedavi olamaz.

DİŞETİ KANAMASI TUZLU SU VEYA GARGARALARLA TEDAVİ EDİLİR Mİ?

Hayır, tedavi edilemez, sadece kullanıldığı dönem ile sınırlı olmak kaydı ile geçici olarak azaltılabilir. Bu azalmanın tedavi edici tarafı yoktur, geçicidir ve hastalığın ilerlemesini durdurmaz.

DİŞETİ KANAMASI “DOĞAL” YÖNTEMLERLE TEDAVİ EDİLİR Mİ?

Hayır. Dişeti kanaması bir iltihap sonucu ortaya çıktığı için tedavisinde doğal veya bitkisel bir yöntem söz konusu değildir. Hindistan cevizi yağı, çay ağacı yağı, karanfil yağı, bal, süt, papatya, ekinezya, meyan kökü, ısırgan otu, nane, su teresi, semizotu, ada çayı  ve benzerleri ile tedavisi yoktur.

DİŞETİ KANAMASI TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Dişeti kanamalarının tedavi edilmemesi periodontal hastalığın ilerlemesinin durdurulmaması anlamına gelir. Tedavi edilmeyen periodontal hastalıklar diş kayıpları ile sonlanır. Diş kayıpları ise çiğneme işlevinin yitirilmesine dolayısı ile sindirim sistemi sorunlarına yol açar. Aynı zamanda eksik dişler estetik sorunların ortaya çıkmasına neden olur.

DİŞETİ KANAMASININ TEDAVİSİNDEN SONRA TAKİP NASIL YAPILMALIDIR?

Tedavinin tamamlanmasının ardından periodontal planlı bakım tedavisine geçilir. Bu tedavinin kapsamı hastanın ve hastalığın gerektirdiği sıklıklarla görüşmelerin planlanması ve bu randevularda periodontal sağlık ölçümlerinin yapılması ve aksayan bölgelerin ilave tedavilerle düzeltilmesi gerçekleştirilir.

error: