AĞIZ KOKUSU

Ağız kokusu ağız içerisinden kaynaklanabileceği gibi, akciğerlerden, mideden ve bademciklerden de kaynaklanabilir. Akciğerlerden gelen kokuların hastalıklara özgü tipik kokuları vardır ve bu hastalıkların araştırılmasında veya tanısının konulmasında yardımcı bulgulardır. Örneğin kontrol altında olmayan şeker hastalığının en önemli bulgularından biri ağız kokusudur. Şeker seviyesinin yüksek olması ağızdan aseton kokusunun alınması neden olur. Bu nedenle şeker hastalığının erken tanısında dişhekimi muayenesi önemli bir yer tutar. Diğer taraftan bazı diğer metabolik sorunlar akciğerlerden gelen nefesi etkileyerek kokuya neden olabilirler. Mideden kaynaklanan kokular sıklıkla ağızdan gaz kaçırılması ile ortaya çıkarlar, ancak bazı ileri reflü hastalıklarında rahatsız edici ağız kokuları oluşabilir.

Ağız kokularının sistemik kaynakları araştırılmadan önce, ağız sağlığının ve ağız bakımının diş hekimi tarafından değerlendirilmesinde fayda vardır. Çünkü ağızdan gelen kokuların neredeyse tamamı (%98) ağız içerisindeki sorunlardan kaynaklanır. Diş çürükleri ve çürük kovuklarının içine dolan gıdalar, dişlerin arasında sıkışan gıdalar ve kanayan dişetlerinin pıhtılarının dişler arasında sıkışması ve tüm bunların ağızın nemli ve sıcak ortamında kokuşması ağız kokusunun en yaygın nedenleri arasındadır. Dişler arasında biriken mikroplar ve kümelenmeleri aynı zamanda dil sırtında da birikerek bu kokuların kaynağını oluşturur. Ağız kokusundan şikayet eden bireylerin büyük bir kısmının ağız bakımını yetersiz yaptığı, dişlerinin aralarını temizlemediği ve dil sırtını kazımadığı görülür. Doğru ağız bakımının nasıl yapılacağını diş hekiminizden öğreniniz.

Dişlerin arasına takılan gıda artıkları da ağız kokularına neden olur. Gıda takılması lifli gıdalar çiğnendiğinde herkesin zaman zaman şikayet ettiği bir durumdur. Ancak sadece sıkı lifli gıdalar dışında birçok gıdanın dişler arasına takılması veya her zaman aynı noktaya gıda takılması o bölgede bir sorun olduğunun işaretidir. Hem ağızda gıda kokuşmasına bağlı rahatsız edici kokuya neden olacaktır hem de gıdaların takıldığı bölgede periodontal hastalıkların veya diş çürüklerinin başlamasına zemin hazırlayacaktır. Protez dişlerin aralarına gıdaların takılması bir başka çok sık karşılaşılan sorundur. Bu durumun düzeltilmesi için diş hekiminizle görüşmelisiniz.

Sarımsak, soğan, kahve gibi gıdalar ve sigaranın kokuları ağızda bir süre kalabilir. Bu kokuların bir an önce uzaklaştırılması için dil sırtı temizliğine önem veriniz.

Ağız kokuları hakkında bilinmesi gereken önemli bir ayrıntı bu kokulara alışılabileceğidir. Bireyin kendisi alışabileceği gibi, yakınları da alışabilir.        Sonuçta ağız kokularının bireyin kendisi veya yakınları tarafından değerlendirilmesi her zaman güvenli olmayabilir. Bu nedenle ağızınızın koktuğundan şüpheleniyorsanız önce periodontal hastalık değerlendirme sorularını gözden geçiriniz ve en kısa zamanda diş hekimi tarafından değerlendiriliniz.

Ağız kokularını ölçmek üzere cihazlar geliştirilmiştir. Bu cihazlar ağızdan verilen nefesin içerdiği bazı gazların yoğunluğunu değerlendirir. Ancak ilk yapılacak değerlendirme bir diş hekimi tarafından ağızda koku varlığının teyit edilmesi ve kaynağının araştırılmasıdır.

Ağız kokusunun tedavisinde etkili olan özel diş macunları da vardır. Bu diş macunları içerdikleri özel kimyasallar yardımı ile koku yapan mikropların çoğalmasını engellemeye çalışırlar. Ancak kokunun kaynağı tedavi edilmedikçe ve dil sırtı kazımasını da içeren ağız bakımı yerine getirilmedikçe ağız kokusundan kalıcı olarak kurtulmanın olanağı yoktur.

Ağız sağlığı yerinde olan bireylerde bile akşam yatmadan önce ağız bakımının yapılmaması sabah uyanıldığında ağızın kokmasına neden olabilir. Bu koku ağızın kuytu yerlerinde biriken/kümelenen mikropların oluşturduğu kokudur ve tipik olarak ara yüz temizliği yapmayan ve dil sırtını kazımayan bireylerde görükür.

error: