DİŞTAŞI TEMİZLİĞİ

Mikrop birikinti/kümelenmelerinin ağız bakımının yetersiz olduğu şartlar altında uzaklaştırılmaması sonucu tükürüğün etkisi ile mineralize olmuş şekline diştaşı adı verilir. Diştaşları sadece dişler üzerinde bulunmazlar. Aynı zamanda ağızdaki köprü protezlerinin, takıp çıkartılan protezlerin ve implantların üzerlerinde de bulunurlar. Diştaşı varlığı yüzeyi pürüzlü hale getirerek daha fazla mikrop birikmesine neden olarak gingivitis ve periodontitis gibi hastalıklarının oluşması ve dişeti çekilmeleri için zemin hazırlar.  Diştaşlarının birikmesi sonucu dişeti kanaması ve ağız kokusu görülmeye başlar. Tedavisinde diştaşı temizliği ve profesyonel ağız temizliği uygulanır.

Diştaşlarının oluşmaması için ağız bakımının düzenli uygulanması gerekir.  Ağız bakımının sadece diş fırçalamaktan ibaret olduğunu düşünmek hatalıdır. Fırçalamanın yanı sıra dişler arası temizliği ve dil temizliği de ağız bakımının olmaz ise olmazlarıdır.  Ağız bakımını en iyi diş hekiminizden öğrenebilirsiniz.

Diştaşlarının kendi olanaklarınızla uzaklaştırılması dişlerde ve dişetlerinde hasara neden olur. Diş hekimi tarafından yapılacak temizlikte ise böyle bir tehlike yoktur. Diştaşının oluşum hızına göre yeri geldiğinde yılda birkaç defa temizlik yapılabilir. Ancak yılda birkaç defa temizlik yapılması birey tarafından uygulanan ağız bakımının yetersiz olduğunun bir göstergesidir.

error: