ŞEKER HASTALIĞI

Ülkemizin 2010 yılına ait sağlık verilere göre, erişkin nüfusun %13,7’sinde tanısı konulmuş şeker hastalığı vardır. Aynı veriler 1998 yılında edinilen verilerle kıyaslandığında 12 yılda diyabet sıklığının %90 yükseldiği ortaya çıkmaktadır. Geleceğe yönelik kaba bir tahmin yapılacak olur ise 2020 yılında toplumumuzun %20 sinde şeker hastalığı tehlikesi olduğu görülebilir. Bu açıdan bakıldığında diyabetin diş hekimlerine gelen hastalar açısından önemi biraz daha iyi anlaşılmaktadır.

Diyabet hastalığının iki türü vardır.  Her ikisinde de kandaki şeker miktarında yükselme olur ve bu yükselme hem dokuları olumsuz etkiler hem de vücudun savunma sistemini zayıflatır. Savunma sisteminin zayıflaması aynı zamanda dişetlerinin mikroplara karşı dayanıklılığını da olumsuz etkiler.  Bu nedenle kontrol altında olmayan, veya kandaki şeker seviyesi iyi kontrol edilemeyen bireylerde periodontal hastalıklar daha sık ve şiddetli görülür. Şeker hastalığı kontrol altına alınmadığı sürece tedavileri de daha zordur. İyi haber ise bu hastaların periodontal hastalıkları tedavi edildiklerinde kan şekeri seviyelerini kontrol altına almak da kolaylaşır.

Tanısı konulmamış şeker hastalığının en önemli bulgularından biri ağız kokusudur. Şeker seviyesinin yüksek olması ağızdan aseton kokusunun alınması neden olur. Bu nedenle şeker hastalığının erken tanısında dişhekimi muayenesi önemli bir yer tutar.

error: